Preloader image Preloader image

BLOG

Met de camera ben ik een jager

04 jan 2020, by Twan van den Bos in Blog

Op zondag 29 december jl. was fotograaf Stephan Vanfleteren te gast bij het tv-programma ‘Buitenhof’. In het kader van zijn grote overzichtsexpositie ‘Present’ in het FOMU in Antwerpen werden enkele foto’s door hem geanalyseerd. Het werd een pracht gesprek, zeker ook door het mooie taalgebruik van Vanfleteren.

Bijna in het begin sprak hij de volgende woorden: ‘Met een camera in de hand ben ik een jager‘. Hoe herkenbaar was dat voor mij. Als ik met een camera rondloop scan in constant mijn omgeving. De mensen, de gebouwen, de gebeurtenissen, interessante composities. Koortsachtig en gejaagd bekijk ik alles om mij heen en schat ik de zaken die ik zie in met de vraag: ‘Zit hier een beeld in?

Ook als ik portretfoto’s maak ben ik jager. Diegene die zich wil laten fotograferen ‘jaag’ ik helemaal af om het ultieme beeld te krijgen. Ik wacht, misschien soms ongeïnteresseerd maar dat is schijn want juist door mijn houding wordt het model los, gaat niet geposeerd zitten of kijken, ontspant zich en juist dan moet ik toeslaan. Met mijn camera ‘sluip’ ik dicht op de huid van het model. Vaak zit ik maar tot op hooguit 10 cm van de persoon af. De jager wacht en klikt.

Als iemand met mij op pad is en ik heb mijn camera niet bij komt vaak de vraag: ‘Waar is je camera?’ Om de ander niet het gevoel te geven dat zij/hij er maar bijhangt neem ik mijn camera dan dus niet mee. Als ik jaag, jaag ik alleen.

Een roofvogel die zweeft boven zijn prooi.