Preloader image Preloader image

BLOG

De Bramenzoeker

21 feb 2021, by Twan van den Bos in Blog

Nadat mijn project ‘Waiting for Vincent‘ was afgerond (oktober 2020) had ik een aantal maanden nodig om Vincent (tijdelijk) achter mij te laten. Ik deed verschillende dingen in die tussentijd zoals lesgeven bij Fotografie-opleiding BeeldCentrum, mijn lessen bij deze opleiding online-waardig maken (vanwege de corona-maatregelen), een paar autonome series maken (voor ‘eigen gebruik’), mij verdiepen in een aantal nieuwe fotoboeken die ik had besteld.

Langzaam kwam echter een idee dat al een tijdje op de plank lag in mijn hoofd weer terug in beeld, iets met de Oude Buisse Heide in Achtmaal en de mensen die daar eind 19e eeuw/begin 20e eeuw hebben rondgelopen. Het gebied was in die tijd in handen van Henriette Roland Holst en haar man Richard Roland Holst. Vele nationale en internationaal bekenden uit die tijd verbleven enige tijd in en rond de Agorahoeve die daar stond (en nog steeds staat).

Nadat ik een aantal bronnen had aangeschaft ben ik begonnen aan mijn onderzoek. Daar waar eerst de pijlen zich richten op Henriette Roland Holst en haar gasten, kwam echter langzaamaan haar man Richard bij mij meer in beeld. Hij lijkt uit de geschiedenis verdwenen te zijn terwijl hij in zijn tijd zowat de cultuurpaus was van Nederland. Hij schreef een boekje: De overpeinzingen van een bramenzoeker. En toen wist ik dat ik bij hem moest zijn voor mijn nieuw project. Hoe en wat? Er vloeien ideeën maar concreet is er nog niets. Ik zit nog midden in de onderzoeksfase en het brainstormen. Echter de titel van het project had ik te pakken: De Bramenzoeker.

Wordt vervolgd.