Preloader image Preloader image

BLOG

De immanentie van fotografen die geïnspireerd zijn door Vincent van Gogh

27 feb 2020, by Twan van den Bos in Blog

Op 18 februari jl. werd essayist/denker Bas Heijne uitvoerig geïnterviewd in ‘De ongelooflijke podcast’ van NPO radio 1. Een interview dat op geen enkel wijze ging over fotografie. Ik noteerde diverse interessante uitspraken die ik t.z.t. wel ergens voor zou kunnen gebruiken.

Na een paar dagen keek ik nog eens naar mijn aantekeningen over dit interview. Bas Heijne sprak over Vincent van Gogh (tegenover Paul Gaugain). Het ging daarbij om de aard van de Nederlanders. Nederlanders zijn doorgronden calvinisten. Of je nu gelooft (ook de katholieken zijn calvinisten, zie ooit aartsbisschop Simonis) of niet gelooft de Nederlanders zijn immanent, zijn direct. Dat zie je in de schilderijen van Van Gogh sterk terug want hij schilderde schoenen en aardappelen. In die schoenen en aardappelen is direct ‘God te zien’. Het is een sterke vorm van realisme dat in ons heerst, geen tierelantijnen maar directheid (zoals dus te zien bij Van Gogh).

Als ik dan nog eens kijk naar de foto’s van Hans de Kort en Karin Borghouts, zie ik nu ook direct het verschil. Hans de Kort, de Nederlander, de calvinist, maakte foto’s die de directheid, het immanente, het realisme toont. Karin Borghouts, Vlaamse, katholiek beïnvloed laat meer de franje toe in haar foto’s, hoewel er bij haar ook foto’s zijn die weer meer het realisme tonen.

Zo bracht Bas Heijne mij aan het denken over mijn eigen foto’s en zoektocht daarin. Ik ben daar nog niet aan uit. De twijfel daarin is juist de kracht want wie niet durft te twijfelen wordt een fundamentalist. Ook die zijn er genoeg te vinden in de fotografie.